ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : 2η Επιστολή του ΟΕΕ/ΤΑΚ προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο για τη μη συμπερίληψη του συνόλου της Π.Ε. Λασιθίου στο κριτήριο της εντοπιότητας στις νέες προσλήψεις του Α.Σ.Ε.Π. και το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών

Τη μη συμπερίληψη του συνόλου της Π.Ε. Λασιθίου στο κριτήριο της εντοπιότητας στις νέες προσλήψεις του Α.Σ.Ε.Π. και το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών επισημαίνει εκ νέου με επιστολή της η Διοίκηση του ΟΕΕ/ΤΑΚ προς τον Υπουργό εσωτερικών κ. Λιβάνιο και όλους τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

 

Με εξαιρετική έκπληξη και απογοήτευση παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 4 «Ενίσχυση μοριοδότησης βάσει κριτηρίου εντοπιότητας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 12 ν. 4765/2021» παρ.1 περίπτωση στ’ του σχεδίου νόμου «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης» που έχει τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση από 02/09/2024 και θα τεθεί σε ψήφιση στην βουλή το προσεχές διάστημα εξαιρείται συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης από την πριμοδότηση των 40 μονάδων εντοπιότητας στις νέες προσλήψεις που θα γίνουν μέσω Α.Σ.Ε.Π.

Σαν επιστημονικός φορέας κρίνουμε θετικά την αύξηση της πριμοδότησης κατά 40 μονάδες του κριτηρίου εντοπιότητας και τη 15ετη παραμονή εφόσον γίνει χρήση του συγκεκριμένου κριτηρίου καθώς λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης. Όμως η χρήση του συγκεκριμένου κριτηρίου πρέπει να συνδυαστεί με τη σωστή επιλογή των περιοχών που θα εφαρμοστεί και σύμφωνα με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όχι με κριτήριο εάν μια περιοχή θεωρείται ακριτική.

Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε στείλει ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ανατολικής Κρήτης με Α.Π. Φ5/187/30-07-2024, σας είχαμε αναφέρει το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες στην Π.Ε. Λασιθίου.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ανατολικής Κρήτης όπως ήδη γνωρίζεται πέραν του βασικότερου θεσμοθετημένου ρόλου που διαδραματίζει στα πλαίσια της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής του τόπου είναι και ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και την τοπική κοινωνία.

Έχουμε κατ’ επανάληψη γίνει αποδέκτες από διάφορους κοινωνικούς φορείς και κεντρικές υπηρεσίες των έντονων προβλημάτων που εντοπίζονται στην παροχή υπηρεσιών από τους δημόσιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Ο πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου  ανέρχεται σε 73.258 άτομα και συγκεκριμένα ο Δήμος Αγίου Νικολάου 25.570 άτομα, ο Δήμος Ιεράπετρας 24.237 άτομα , ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου 3.231 άτομα και τέλος ο Δήμος Σητείας 20.220 άτομα. Πέραν των μόνιμων κατοίκων ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες κατά 200.000 λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης και επιπλέον με τους αλλοδαπούς εργαζομένους που απασχολούνται στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην  ιδιαίτερη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού στο συγκεκριμένο νομό η οποία είναι διαμορφωμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να μην είναι εύκολη η πρόσβαση των πολιτών άμεσα σε κεντρικές υπηρεσίες και δομές υγείας.

Οι αποστάσεις μεταξύ των 4 βασικών πόλεων του νομού είναι κατά μέσο όρο 1,5 ώρα μεταξύ τους όταν η μετάβαση από το Ηράκλειο προς την πρωτεύουσα του νομού γίνεται σε μόλις 40 λεπτά μέσω του εθνικού δικτύου. Το πρόβλημα δε επιβαρύνεται με την κακή κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Όπως γίνεται συνεπώς αντιληπτό η συγκέντρωση διοικητικών υπηρεσιών σε μία πόλη του νομού καθιστά αν μη τι άλλο καθημερινό «Γολγοθά» για πολλούς από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν καθώς επίσης και για τους λογιστές οικονομολόγους που τους εξυπηρετούν.

Στην πρόσφατη επαφή μας  με διάφορους δημόσιους φορείς και τον Σύλλογο Λογιστών της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου διαπιστώσαμε τα τεράστια κενά τα οποία εντοπίζονται στην στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες (κυρίως υπηρεσίες καθαριότητας και νοσοκομεία) εξυπηρετούν πέρα από τους μόνιμους κατοίκους και τους ξένους επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο όσο και τους αλλοδαπούς εργαζομένους που απασχολούνται στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα.

Τόσο στην Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου όσο και στον ΕΦΚΑ καθώς επίσης και στις υπηρεσίες των Δήμων του Νομού η κάλυψη των οργανικών θέσεων  όπως προβλέπεται από τους Οργανισμούς τους,  δεν ξεπερνά το 50% κατά μέσο όρο. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο στα 4 νοσοκομεία του νομού τα οποία υπολειτουργούν σε τέτοιο βαθμό λόγω της έλλειψης προσωπικού ώστε η παροχή υγείας σε ασθενείς να γίνεται με δυσκολία και οι περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών να μεταφέρονται σε κεντρικά νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλοί που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Λασιθίου και προσλαμβάνονται μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, ζητούν την μετάθεση τους στον τόπο συμφερόντων τους μετά τη διετή υποχρεωτική δόκιμη απασχόληση τους, αφήνοντας εκ νέου κενές τις θέσεις που προκηρύχθηκαν μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.   

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω αλληλένδετων  γεγονότων επιτάσσουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό την εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν τα παραπάνω φαινόμενα σε μεγάλο βαθμό. Η προτάσεις του επιστημονικού μας φορέα συνοψίζονται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις :

  • Στις νέες προσλήψεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους δημόσιους φορείς να τεθεί το κριτήριο της εντοπιότητας με την πριμοδότηση της μέγιστης βαθμολογίας για το κριτήριο αυτό για όλη την Περιφερειακή Ενότητα του Λασιθίου ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα των μεταθέσεων σε μεγάλα αστικά κέντρα και να επιβάλει την υποχρεωτική παραμονή στις συγκεκριμένες υπηρεσίες με το νέο θεσμικό πλαίσιο της εντοπιότητας (15ετία).
  • Την αποκέντρωση των υπηρεσιών και τη χορήγηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ (Νεάπολη, Σητεία και Ιεράπετρα) και των Αποκεντρωμένων Τμημάτων του ΕΦΚΑ (Α΄ Κοινωνικής Ασφάλισης Ιεράπετρας και Β΄ Κοινωνικής Ασφάλισης Σητείας) για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

 

Οι παραπάνω προτάσεις κρίνονται εύλογες, λειτουργικές, δεν προκαλούν επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που εντοπίζεται στην παροχή των υπηρεσιών από πλευράς κεντρικής εξουσίας και ΟΤΑ.

Η μη συμπερίληψη της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας στο κριτήριο της εντοπιότητας θα επιβαρύνει παραπάνω το πρόβλημα της υποστελέχωσης, δεδομένου των αναμενόμενων αποχωρήσεων που θα έρθουν λόγω συνταξιοδότησης και ενδεχομένων αποχωρήσεων από την συγκεκριμένη περιοχή.

Συνεπώς κρίνουμε επιβεβλημένο και απαραίτητο στο παρόν σχέδιο νόμου που θα έρθει στη βουλή για ψήφιση το αίτημα μας  να εισακουστεί και να συμπεριληφθεί το ΣΥΝΟΛΟ της Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ στο κριτήριο της εντοπιότητας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης παραμένει αρωγός στην προσπάθεια της Κεντρικής Διοίκησης  ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και του δημοσίου συμφέροντος.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 

Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού

κ. Κουτνατζή Στυλιανό – Ιωάννη

Πρόεδρος ΑΣΕΠ

κ. Παπαϊωάννου Αθανάσιο

Διοικητή ΑΑΔΕ

κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Διοικητή ΕΦΚΑ

κ. Βαρβέρη Αλέξανδρο

Βουλευτή ΝΔ Λασιθίου

κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη

Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λασιθίου

κ. Σπυριδάκη Αικατερίνη

Περιφερειάρχη Κρήτη

κ. Αρναουτάκη Σταύρο

Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου

κ. Ανδρουλάκη Ιωάννη

Δήμαρχο Αγίου Νικολάου

κ. Μενεγάκη Εμμανουήλ

Δήμαρχο Ιεράπετρας

κ.Φραγκούλη Εμμανουήλ

Δήμαρχο Σητείας

κ. Ζερβάκη Γεώργιο

Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου

κ. Αθανασάκη Γεώργιο

 

Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου

κ. Τσιγκρή Γεωργία

Προϊστάμενο ΕΦΚΑ Αγίου Νικολάου

κ. Καλαντζάκη Κωνσταντίνο

Πρόεδρο Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριο Λασιθίου

κ.. Χαριτάκη Θωμά

Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο