1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16-04-2024 στις 19:30 στα γραφεία του ΟΕΕ/ΤΑΚ η 1η Συνεδρίαση της «Επιτροπής Νέων Οικονομολόγων» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν μέλη μας -κυρίως νέοι οικονομολόγοι- που απασχολούνται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, υπήρξε γόνιμος διάλογος και κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για την πραγματοποίηση δράσεων το επόμενο διάστημα που θα αφορά νέους συναδέλφους Οικονομολόγους.
Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1. Διοργάνωση Ημερών Καριέρας. Προκρίθηκε η ιδέα της συνδιοργάνωσης με το ΕΛΜΕΠΑ στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει ή ακόμα και με άλλους φορείς.
2. Να ζητηθούν από τον φορέα του ΟΕΕ/ΤΑΚ στοιχεία από την ΔΥΠΑ με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ως ΔΣ με την προϊσταμένη της ΔΥΠΑ για τον επίσημο αριθμό των οικονομολόγων που είναι άνεργοι στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.
3. Έγινε εκτενέστατη συζήτηση για το πλαίσιο που πρέπει να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα «Εύρεσης Εργασίας» στο site του επιμελητηρίου τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
4. Προτάθηκε να γίνει έρευνα Εκπαιδευτικών Αναγκών σε όλα τα μέλη του επιμελητηρίου για να προσδιοριστούν τι είδους σεμινάρια πρέπει να γίνουν και σε ποιο βαθμό καθώς επίσης και ποια είναι η κλαδική εξάπλωση των μελών μας ώστε να δοθεί βάρος σε περαιτέρω εξειδίκευση.
5. Επίσης έγινε αναφορά για συγκέντρωση βιογραφικών από άνεργους οικονομολόγους από πλευράς επιμελητηρίου και προώθηση τους σε εργοδότες που θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί με απόλυτο σεβασμό στις απαιτήσεις που θέτει η πολιτική GPDR του ΟΕΕ.
6. Τέθηκαν προτάσεις για να περιορισθεί το φαινόμενο της ετεροαπασχόλησης στους απόφοιτους οικονομικών σχολών από την περίοδο της ακαδημαϊκής τους πορείας αλλά και κατά την διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.
7. Έγινε συζήτηση για την εκπαίδευση και την εξειδίκευση των μελών που πρέπει να ακολουθηθεί και εκφράστηκε ο προβληματισμός που υπάρχει για την ΜΗ κάλυψη των επιδοτούμενων ανέργων στο πρόγραμμα του ΟΕΕ «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το ΟΕΕ για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών» μετά από 7 δημοσιεύσεις που οδηγεί σε επαγγελματική πιστοποίηση.
8. Προτάθηκε να γίνει ενημέρωση των νεοεισαχθέντων σε Οικονομικές Σχολές από το Α’ έτος για τον φορέα του ΟΕΕ και τις ειδικότητες που μπορούν να ακολουθήσουν στην επαγγελματική τους πορεία.
9. Έγινε αναφορά στα σεμινάρια Mentoring- Coaching και καθοδήγησης που πρέπει να γίνουν με την δημιουργία μητρώου μόνιμων μεντόρων.
10. Προτάθηκε η ιδέα δημιουργίας στοχευμένων workshops και forum κατά την διάρκεια των Ημερών Καριέρας που θα λειτουργούν παράλληλα με τα περίπτερα των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.
11. Έγινε αναφορά για την διενέργεια διαγωνισμού που έχει γίνει και στο παρελθόν με την συμμετοχή νέων οικονομολόγων και την απονομή βραβείων από το ΟΕΕ. (π.χ. Καλύτερη Κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου).
12. Προτάθηκε η διενέργεια σεμιναρίων σε βασικά αντικείμενα του οικονομολογικού και λογιστικού επαγγέλματος σε EnterLevel κυρίως για τους απόφοιτους οικονομικών σχολών ώστε να κατανοούν το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να λειτουργούν. Προτάθηκε επίσης και η διενέργεια σεμιναρίου για το «COSTBUDGETING».
13. Προτάθηκε η συνδιοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με την ΔΥΠΑ για τα προγράμματα «Νεανικής Επιχειρηματικότητας».
14. Έγινε εκτενής συζήτηση για το πως θα πρέπει να επικοινωνήσει το έργο του ΟΕΕ και τις πρωτοβουλίες που παίρνει και προτάθηκε η δημιουργία προφίλ του επιμελητηρίου τόσο σε Κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως και τον ηλεκτρονικό τύπο. Έγινε αναφορά ακόμα να ανατεθεί σε εξειδικευμένο υπάλληλο του επιμελητηρίου να εκπαιδευτεί και να διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα προφίλ.
15. Προτάθηκε να γίνει επαφή με το ΕΒΕΗ και το ΕΒΕΛ για κοινό παρατηρητήριο Κριτικής Οικονομίας δεδομένου ότι τα επιμελητήρια Ανατολικής Κρήτης έχουν την βάση δεδομένων ώστε να παρακολουθούνται τα οικονομικά τους στοιχεία και το ΟΕΕ την τεχνογνωσία για να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα από την παρακολούθηση τους.
16. Προτάθηκε να υπάρχει πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης στους αποφοίτους του ΕΛΜΕΠΑ και του γραφείου διασύνδεσης μέσω του ΟΕΕ/ΤΑΚ όχι μόνο στο λογιστικό επάγγελμα αλλά και σε άλλους κλάδους.
17. Τέλος έγινε αναφορά ότι στις προτάσεις του επιμελητηρίου γενικότερα που γίνονται είτε εσωτερικά (επιτροπές και ΔΣ) είτε εξωτερικά (π.χ. φορείς) πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρονοδιάγραμμα ώστε οι προτάσεις να είναι όσο τον δυνατόν ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και πειστικές.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής κατέληξαν σε μία συγκεκριμένη θεματολογία πρωτοβουλιών και δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες αφορούν:
I. Διοργάνωση Ημερών Καριέρας.
II. Έρευνα εκπαιδευτικών αναγκών και επιμόρφωση νέων οικονομολόγων.
III. Προσφορά εργασίας και θέσεις εργασίας.